Menu

Kleuterpaden

In het Gooi vind je veel wandelpaden, zelfs twee paden voor de allerkleinsten onder ons. Eén in het Spanderswoud en één bij de schaapskooi op de Blaricummerheide.

Knoeff communicatie-ontwerp werkte bij het tot stand komen van deze twee kleuterpaden samen met Buro Kloeg. Samen ontwikkelden we het concept. Buro Kloeg verzorgde de tekst en wij verzorgden de vormgeving van de doe-plekken in het bos, de doe-pakketjes en de wegwijzer.

Twee wandelingen, twee verhalen

Aan de hand van verhalen worden de kinderen door de natuur geleid en moeten ze opdrachten uitvoeren. In het Spanderswoud wil een mol een feest voor zijn beste vriend (een worm) organiseren. Bij de Schaapskooi op de Blaricummerheide heeft een lam ambities als kapper en wil haar vaardigheid testen op haar vriendjes.

Kleine portaaltjes

De portaaltjes, die verspreid over de route de plek aangeven voor opdrachten, zijn eh, nogal klein. Een volwassene moet door de knieën om het goed te zien. De kinderen kunnen gewoon rechtop blijven staan. Voor hen is het precies goed.

Halve bollen in het bos

In het Spanderswoud wijzen halve bruine bollen, die als paddenstoelen uit de grond lijken op te komen, de weg. Je moet goed kijken om ze te zien. Spannend voor de kinderen, niet verstorend voor de natuur.

Doe-pakketjes en wegwijzer

Bij het Goois Natuurreservaat zijn er doe-pakketjes en wegwijzers verkrijgbaar. De leerzame wegwijzer voor de ouders en grootouders heeft de vorm van een ouderwets handig uitvouwbare kaart, met plattegronden en verhaaltjes om voor te lezen.

Voor de kinderen zijn er doe-pakketjes. Per wandeling een ander pakketje. Deze bevatten een doe-boekie met opdrachten,  een vierkleurenpotlood, een mollen- en uilenbril, een ‘mooiedingendoosje’, een ‘loepie’ en stickers om in te kleuren.

De kleuterpaden zijn al wat jaren terug aangelegd en in 2020 opgefrist en opgeknapt. Klaar om jong en oud weer een leuke en leerzame tijd in de Gooise natuur te bezorgen.