Menu

Infographics

Hoe leg je iets uit? Je laat het zien!

Met een infographic bijvoorbeeld. Je hebt ze in alle soorten en maten. Van een eenvoudig diagram met blokjes tot een uitgebreid beeldverhaal met hoge mate van detaillering. Vooral in het maken van graphics die een ingewikkeld verhaal vertellen zit onze uitdaging. Want het doel is altijd om er iets begrijpelijks van te maken. En goede vormgeving begint al bij het maken van de goede keuzes in de content. Wat laten we weg en wat laten we staan?

Video en animatie

Een statische illustratie met toelichtingen is de basis. Voeg tijd en geluid toe en je hebt een animatie. In een animatie kun je de kijker beeld voor beeld door het verhaal leiden. Animaties zijn voor luie mensen. Echt iets van deze tijd dus.

Scrollytelling

Met behulp van HTML5 en javascript kun je statische afbeeldingen online tot leven wekken. Dit kan heel ver gaan met geraffineerde (micro-)animaties, zoals het in beeld en uit beeld schuiven van teksten of beelden afhankelijk waar de cursor zich bevindt of hoe ver gescrold is. Vaak navigeer je dan met de cursorpijlen. Op die manier kun je online heel gedoseerd een verhaal vertellen en iets uitleggen. Scrollytelling heet dit.

Datavisualisatie


Datavisualisatie betreft het visueel weergeven van gegevens waardoor data ontsloten en inzichtelijk gemaakt wordt. Interactiviteit is hierbij een belangrijk aspect. Bijvoorbeeld doordat de gebruiker met behulp van filters parameters aan of uit kan zetten en hierdoor gegevens beter kan bekijken, onderzoeken of bewerken.

Datavisualisatie is een vakgebied waar grafisch ontwerper en programmeur nauw samenwerken. Een mooie ontwikkeling is dat meerdere online tools beschikbaar zijn waarmee datasets in interactieve graphics omgezet kunnen worden. Hierdoor is het nu ook voor digibeten mogelijk om datasets te visualiseren.

Minard.pngDatavisualisatie 'avant la lettre'. Het diagram van Charles Minard uit 1869 toont het aantal mannen in Napoleon's Russische campagneleger, hun bewegingen, evenals de temperatuur die ze tegenkwamen op de terugweg. Bron Wikipedia.