Menu

Minimalistische informatiebordjes

Je kent het wel. Zo’n mooie wandelroute door een fantastisch natuurgebied dat ontsierd wordt door een woud van informatieborden en bewegwijzering. Deze borden worden met de beste bedoelingen geplaatst maar vaak door meerdere partijen en kunnen uitmonden in een overdaad aan visuele informatie die afbreuk doet aan de beoogde ervaring in de natuur.

Ontwerp een minimalistisch informatiebord

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) plaatst bij hun eigen kunstwerken, zoals gemalen, molens of sluizen, regelmatig informatiepanelen en moet aan bovenstaande gedacht hebben toen ze ons benaderden om een minimalistisch bord te ontwerpen. Bij voorkeur ook nog eens vriendelijk voor het milieu.

Onze oplossing is een serie kleinere informatie-objecten:

  • Een portaaltje met een paneel op A3-formaat.
  • Een lessenaar-model met een paneel op A3-formaat.
  • Een laag paaltje met een minimaal paneeltje.


HHN-208 kleine infoborden.svg

Klein, kleiner, kleinst

Het grafisch basisontwerp

Op alle paneeltjes zijn afzender en naam van het kunstwerk van een paar meter afstand goed leesbaar. Wat ook meteen opvalt is een flinke QR-code. Je ziet meteen dat hier ‘meer’ te halen is dan wat er op het paneeltje te zien is.

Het A3-formaat heeft ondanks de beperkte ruimte een redelijk grote afbeelding die het verhaal van het kunstwerk (b.v. gemaal, molen of sluis) in zijn omgeving vertelt. Waarom staat dit gemaal of deze molen hier en wat is de functie van het object. Bijvoorbeeld de polder erachter drooghouden. Met dit beeld is het leeuwendeel van het verhaal al verteld.

Hierdoor kan de tekst beperkt blijven. Kort en krachtig. Maar moet wel spannend genoeg zijn om de geïnteresseerde lezer te verleiden verder te willen lezen.

Het ‘verder lezen’ doen we met behulp van de QR-code. Deze linkt naar een website met meer aanvullende informatie.

Het minimale paneeltje op het lage paaltje heeft ook een vaste indeling. Hier is nog minder ruimte voor tekst. Slechts een minimale introductie moet genoeg zijn. De QR-code doet de rest.

Met onze aanpak hebben we een bescheiden begin gemaakt in de strijd tegen visuele overdaad en informatieverzadiging. Niet door dan maar niets meer te vertellen maar door te kiezen voor heldere en beknopte informatie ondersteunt door functionele illustraties en de mogelijkheden die het mobiele gebruik van internet biedt.